Pewna część społeczeństwa uważa, że dieta bezglutenowa powstała, jako efekt panującej w XXI wieku mody. Niewiele osób jednak wie, że istnieje choroba, w której osoby na nią cierpiące faktycznie nie tolerują składnika pokarmowego, jakim jest gluten – to celiakia. Tak więc ten sposób odżywiania jest istotnym elementem życia zarówno ludzi hołdujących trendowi propagowanemu m.in. przez małżeństwo Anny i Roberta Lewandowskich, jak i tych, którzy zmagają się z celiakią.

Warto zwrócić uwagę na fakt, iż dieta bezglutenowa nie jest dietą w potocznym tego słowa znaczeniu. Powszechnie uważa się, że stosowanie diety musi być powiązane z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów. Nie jest to prawdą, ponieważ dieta to jedynie dobór jadłospisu odpowiedniego dla konkretnych osób. Co za tym idzie, bezglutenowa jednak jest dietą. Jak już zostało wspomniane, jej stosowanie wynika niekiedy z fanaberii, ale równie często jest zdeterminowane przez choroby – mającą podłoże autoimmunologiczne celiakię, a także mniej groźną, bo możliwą do wyleczenia pokarmową alergię na gluten.


odchudzanie slimetrolInternauci polecają: SLIMETROL na wydajne odchudzanie, tabletki wybrane przez naszych czytelników numerem 1 na rynku w Polsce!
Dowiedz się więcej i schudnij nawet do 14kg w w kilka tygodni–kliknij!



Wstępem do omówienia zasad diety bezglutenowej musi być określenie, czym właściwie jest gluten oraz, co go zawiera. Jest to szczególny rodzaj białka roślinnego, który można znaleźć m.in. w pszenicy, orkiszu, życie, pszenżycie, jęczmieniu, a także owsie – jego uprawy są często zanieczyszczane innymi nasionami o wysokiej zawartości glutenu. W związku z tym, nie chcąc spożywać glutenu należy wspomniane rośliny zastąpić innymi – można jeść np. produkty na bazie mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej, kaszy jaglanej, orzechów, soczewicy, ciecierzycy, sezamu, siemienia lnianego oraz ziaren słonecznika. Aby mieć pewność co do „bezglutenowości” kupowanych produktów, należy nabywać wyłącznie te, na których opakowaniu znajduje się znak przekreślonego kłosa. Nad ich wytwarzaniem sprawują bowiem pieczę organizacje opiekujące się pacjentami chorymi na celiakię.

Czytanie etykiet jest dla osób nietolerujących glutenu bardzo istotne, ponieważ składnik ten nadaje żywności odpowiednią konsystencję i może być wykorzystywanych do produkcji wielu pokarmów. Występuje nie tylko w zbożach, ale również w wędlinach, konserwach oraz różnego rodzaju potrawach typu instant. Można go też spotkać w jogurtach, lodach, napojach, suszonych owocach i płatkach śniadaniowych. Na gluten muszą także uważać osoby przyjmujące leki, albowiem zawierają go niektóre preparaty witaminowe. Jest on również składnikiem glutaminianu sodu, skrobi modyfikowanej oraz syropu glukozow  fruktozowego, więc ich obecność na ulotce produktu także czyni go niedozwolonym dla osób unikających glutenu.

Jeśli chodzi o alkohol, ludzie przebywający na diecie bezglutenowej powinni ograniczyć jego spożycie do czystej wódki, a wyeliminować „kolorowe”, w których aromatach może znajdować się gluten. Niewskazane jest również piwo zawierające słód jęczmienny.

Jak widać, przebywanie na diecie bezglutenowej wiąże się dla osób jej przestrzegających z wieloma obostrzeniami. Jednakowoż rozwój wielu gałęzi nauki pozwala m.in. na odpowiednie przetwarzanie produktów żywnościowych. W dobrze przerobionym jedzeniu stężenie glutenu z reguły zmniejsza się do bezpiecznego dla osób go nietolerujących poziomu – max. 20 ppm (miligramów na kilogram).

DietaSOS
Najciekawsze publikacje dotyczące konkretnych diet a także porady umożliwiające skuteczne i bezpieczne odchudzanie i wiele innych ciekawych informacji przydatnych dla osób które szczupłą i dobrze zbudowaną sylwetką interesują się od dłuższego czasu jak i dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w temacie FIT i pochodnych.