Już z samej nazwy diety cukrzycowej można wywnioskować, czym ona jest. Na wspomnianej kuracji przebywają przede wszystkim osoby zmagające się z tą, znaną niemal każdemu chorobą. Jest to dolegliwość bardzo powszechna, ponieważ boryka się z nią około dwóch milionów naszych rodaków.

Będąca istotnym wsparciem dla innych metod walki z tą przypadłością (przyjmowanie insuliny, zniwelowanie wagi), dieta cukrzycowa wcale nie musi stanowić udręki dla pacjentów ją zachowujących. Jej reguły w dużym stopniu pokrywają się z zasadami zdrowego planu odżywiania rekomendowanego każdemu, nie tylko chorym.

Przed ustaleniem tego, co należy jeść podczas stosowania tej diety, warto wiedzieć, jak często trzeba to robić. Podobnie jak dla każdego, dla cukrzyka zalecane jest spożywanie 4-5 małych posiłków dziennie, a w cukrzycy typu I (rzadkiej, bo uderzającej w zaledwie 1/10 chorych) 6-7 posiłków.


odchudzanie slimetrolInternauci polecają: SLIMETROL na wydajne odchudzanie, tabletki wybrane przez naszych czytelników numerem 1 na rynku w Polsce!
Dowiedz się więcej i schudnij nawet do 14kg w w kilka tygodni–kliknij!



Chociaż dieta cukrzycowa powinna być dla każdego chorego ustalana indywidualnie z uwzględnieniem jego osobistych predyspozycji takich jak: wiek, waga, wzrost, ilość przyjmowanych leków, aktywność fizyczna czy ewentualne występowanie innych, niezwiązanych z cukrzycą chorób, to jednak sposoby odżywiania poszczególnych cukrzyków mają wiele punktów wspólnych. Dieta takich pacjentów powinna przede wszystkim być niskokaloryczna (ale jednocześnie zaspokajać ich głód oraz zapotrzebowanie energetyczne), by pomagać im redukować masę ciała, gdyż nadmierne nagromadzenie się tkanki tłuszczowej uniemożliwia działanie insuliny..

Jeśli chodzi o tłuszcze, rekomendowane jest spożywanie głównie tych jedno i wielonienasyconych, czyli olejów – lniany, sojowy, kukurydziany, rzepakowy, a także oliwy z oliwek. Należy wystrzegać się nasyconych kwasów tłuszczowych – smalcu czy masła.

Cukrzyk może też jeść mięso, przede wszystkim cielęcinę, chudą wołowinę, drób oraz ryby. Ich konsumowanie jest wysoce istotne ze względu na zawartą w nich dużą ilość kwasów omega-3.

Przebywając na diecie cukrzycowej, można również przyjmować chude produkty nabiałowe –m.in. biały ser, jogurty i maślanki, a także jaja. Polecane są przede wszystkim ich białka, spożycie żółtek należy z uwagi na posiadane przez nich stężenie cholesterolu ograniczyć do 2-3 tygodniowo.

Chcąc być na diecie cukrzycowej, powinno się przestrzegać proporcji przyswajanych dobowo racji energetycznych. Tak więc białka mają stanowić jej 12-15%, węglowodany 55-60%, a tłuszcze 20-30%.

W opisywanej diecie ważne jest spożywanie produktów o niskiej zawartości cukrów prostych. Wykluczone są więc: dania gotowe, alkohol, słodycze, fast foody, biały ryż, płatki kukurydziane, mąka oczyszczona, słone przekąski, suszone i kandyzowane owoce, a także słodkie, gazowane napoje.

Optymalny dla cukrzyków plan odżywiania zakłada także zmniejszenie spożycia soli do 6 gram dziennie, wzrost udziału w ich diecie błonnika oraz jedzenie pewnych ilości warzyw i owoców. Jednak ze względu na wspomniany wyżej indeks glikemiczny nie należy ich przekraczać oraz konsumować tylko niektóre rodzaje owoców. Rekomenduje się: czereśnie, grejpfruty, gruszki, jabłka, pomarańcze, czarne porzeczki, borówki, truskawki i maliny.

Ważny jest także sposób przygotowywania potraw. Dobrze jest unikać smażenia, a zamiast niego jeść dania pieczone, duszone albo gotowane – w wodzie i na parze.

DietaSOS
Najciekawsze publikacje dotyczące konkretnych diet a także porady umożliwiające skuteczne i bezpieczne odchudzanie i wiele innych ciekawych informacji przydatnych dla osób które szczupłą i dobrze zbudowaną sylwetką interesują się od dłuższego czasu jak i dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w temacie FIT i pochodnych.