Obserwując „rynek dietetyczny” zarówno na terenie naszego kraju, jak i całego świata nie sposób nie zauważyć, że ostatnio pojawia się na nim coraz więcej kuracji jednoskładnikowych, zwanych również monodietami. Zaliczyć do nich można plany żywienia bazujące na spożywaniu różnego rodzaju warzyw i owoców, których konsumpcja jest z reguły suplementowana jedzeniem alternatywnych, lecz równie łatwostrawnych produktów żywnościowych takich jak chude ryby czy drób. Oprócz schematów odżywiania, których podstawą są różne frukta, możemy wyodrębnić jeszcze jedną dietę jednoskładnikową, której zadaniem, jest podobnie jak wyżej wymienionych, ułatwienie pozbycia się zbędnej masy ciała, ale przede wszystkim usunięcie z organizmu zalegających w nim toksyn i zanieczyszczeń – detoksykacja. Mowa tutaj o diecie jogurtowej. Jej nazwa może być w pewien sposób myląca, albowiem przebywając na niej można konsumować nie tylko jogurty, ale również pić mleko i jeść inne przetwory mleczne – m.in. kefiry. Wyklucza się jedynie maślanki, które posiadają większą zawartość tłuszczu aniżeli opisane wyroby. Zachowując normy diety jogurtowej, mamy też możliwość spożywania innej żywności. Terapia ta nie jest zbyt ekstremalna i nie zmusza adaptującego ją pacjenta do dużych wyrzeczeń. Pozwala bowiem konsumpcję produktów mlecznych wspierać przyjmowaniem niemal wszystkich składników, poza tłustymi mięsami i rybami.


odchudzanie slimetrolInternauci polecają: SLIMETROL na wydajne odchudzanie, tabletki wybrane przez naszych czytelników numerem 1 na rynku w Polsce!
Dowiedz się więcej i schudnij nawet do 14kg w w kilka tygodni–kliknij!


Będące fundamentem wspomnianej kuracji, jogurty i kefiry są cennym źródłem żywych kultur bakterii i można je zaklasyfikować jako produkty probiotyczne. Oznacza to, że dostarczają one do ludzkiego organizmu ważnych składników odżywczych, które wzmacniają układ immunologiczny. Ponadto zawierają one duże ilości istotnych dla naszego zdrowia pierwiastków (głównie pomagających przeciwdziałać osteoporozie wapnia i fosforu) oraz witamin: poprawiającej wzrok witaminy A oraz witamin z grupy B, które wzmacniają odporność i system nerwowy, a także redukują poziom zmęczenia. Dodatkowo przetwory mleczne przyspieszają perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie.

Przebywając na wspomnianej diecie, należy spożywać 3 (śniadanie, obiad i kolacja) obfite posiłki dziennie – można je komponować w dowolny sposób, tak, by nie dopuścić do znudzenia jedzeniem jednych produktów oraz 2 przekąski (drugie śniadanie i podwieczorek)  – tu rekomendowane są jogurty z owocami i warzywami. Na diete jogurtowej trzeba również pić przynajmniej półtora litra wody dziennie.

Dietę tę, chociaż jest stosunkowo bezpieczna, ponieważ pozwala organizmowi wchłaniać niemal wszystkie składniki niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania, można stosować max. 14 dni. Tyle jednak wystarczy, by zrzucić kilka kilogramów i odtruć organizm. Jedyne jej wady to: wspomniana wyżej wkradająca się do menu rutyna oraz relatywnie wysokie koszty związane z koniecznością zakupu sporej ilości jogurtów. Dobrze jest pamiętać, aby po zakończeniu jej stosowania zacząć podejmować aktywność fizyczną, co ma na celu niedopuszczenie do, i tak rzadko pojawiającego się po tej terapii efektu jo-jo.

DietaSOS
Najciekawsze publikacje dotyczące konkretnych diet a także porady umożliwiające skuteczne i bezpieczne odchudzanie i wiele innych ciekawych informacji przydatnych dla osób które szczupłą i dobrze zbudowaną sylwetką interesują się od dłuższego czasu jak i dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w temacie FIT i pochodnych.