Dieta lekkostrawna (zwana inaczej łatwostrawną_ jest zarówno dietą, w powszechnym rozumieniu tego słowa, albowiem jej przestrzeganie pomaga zachowywać szczupłą sylwetkę, a nawet spalać dodatkowe kilogramy, jak również jest dietą w typowym znaczeniu słownikowym – stanowi plan odżywiania optymalny dla pewnych grup osób. Ludzie, którym dieta lekkostrawna zalecana jest bez względu na ich wagę to ci, którzy zmagają się z różnego rodzaju dolegliwościami układu pokarmowego (należą do nich m.in. stany zapalne błony śluzowej jelit oraz żołądka, nadwrażliwość jelita grubego czy wszelkiego typu kłopoty z trawieniem), a także chorobami krążeniowo-oddechowymi i drobniejszymi schorzeniami przebiegającymi z gorączką. Ponadto dieta lekkostrawna wskazana jest dla osób starszych, rekonwalescentów po zabiegach chirurgicznych oraz w okresach następujących po przejedzeniu.

Jeśli zamierza się wdrożyć stosowanie tej diety ze względu na posiadaną chorobę, dobrze jest znać jej główne modyfikacje rekomendowane z uwagi na indywidualne przypadłości. W celu ochrony jelita grubego, wątroby i trzustki oraz dróg żółciowych stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu, a skarżąc się na problemy z żołądkiem i dwunastnicą należy wybrać dietę z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Istnieją także wersje bogato i niskobiałkowa.


odchudzanie slimetrolInternauci polecają: SLIMETROL na wydajne odchudzanie, tabletki wybrane przez naszych czytelników numerem 1 na rynku w Polsce!
Dowiedz się więcej i schudnij nawet do 14kg w w kilka tygodni–kliknij!



Klasyczna dieta łatwostrawna przewiduje spożywanie białka w ilości 15,5% dziennego zapotrzebowania energetycznego, tłuszczów (29,5% na dobę), oraz węglowodanów, które stanowić mają 55% dobowego zapotrzebowania na energię. W diecie z ograniczeniem tłuszczu należy zwiększyć spożycie białka do 16,5%, tłuszczów przyswajać jedynie 17%, a węglowodanów aż 66,5%. Dieta z ograniczeniem przyjmowania substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego zakłada konsumowanie 16% białek, 31,5% tłuszczów i 52,5% węglowodanów.

Główne założenie diety lekkostrawnej to, jak sama jej nazwa wskazuje, ograniczenie, a nawet eliminacja z jadłospisu potraw i produktów żywnościowych, które mogą nadmiernie obciążać układ trawienny, a co za tym idzie, utrudniać mu pracę. W opisanej kuracji, owe dania oraz wyroby zastępowane są przez ich dobrzeprzyswajalne zamienniki. Chcąc stosować dietę lekkostrawną, należy usunąć z menu lub zdecydowanie zmniejszyć spożycie potraw smażonych oraz pieczonych w dużej ilości tłuszczu, w ich miejsce wprowadzając do swego planu odżywiania dania gotowane na parze, ewentualnie w wodzie, duszone i pieczone w folii – bez tłuszczu albo z jego niewielką zawartością.

Produkty, jakich spożywanie jest w kuracji łatwostrawnej dozwolone to m.in.: niektóre rodzaje pieczywa (pszenne, biszkopty), chude wędliny, nietłuste produkty nabiałowe (np. twarogi), oleje roślinne, pewne rodzaje warzyw (przede wszystkim pomidory bez skórki, marchew, buraki, pietruszka i dynia), owoce – banany, morele, jabłka i owoce jagodowe oraz mięsa (podobnie jak wędliny, tylko te delikatne). Rekomenduje się spożywanie niektórych kasz: manny, kuskus czy jęczmiennej. Natomiast wystrzegać się trzeba: chleba żytniego i razowego, pieczywa chrupkiego oraz zawierającego otręby, tłustych mięs, wędlin i nabiału, tłuszczów zwierzęcych w postaci smalcu czy pasztetu, konserwowanych oraz strączkowych warzyw, a także niektórych owoców – czereśni, gruszek, daktyli i śliwek oraz kasz – jęczmiennej i gryczanej.

Chcącym być na diecie lekkostrawnej poleca się spożywanie zup – dodatkami do nich mogą być drobne makarony, biały ryż, grzanki oraz wspomniane wcześniej rodzaje warzyw. Nie powinno się używać do ich gotowania grubych typów makaronu. Nie wolno zagęszczać ich zasmażkami, zamiast których dobrze jest wykorzystać naturalny jogurt czy zawiesinę sporządzoną z mąki i wody.

Potrawy dla osób będących na opisywanej diecie nie mogą być zbyt mocno przyprawione. Zaleca się wzmacnianie ich smaku majerankiem, rzeżuchą, koprem, pietruszką, cukrem oraz kwaskiem i sokiem z cytryny, a wyeliminowanie z menu przypraw zawierających kapsaicynę (pieprz, musztarda), ponieważ stymulują one uwalnianie się w żołądku soków trawiennych.

Stosując dietę lekkostrawną nie wolno pić alkoholu, mocnej kawy i słodkich gazowanych napoju. Rekomenduje się spożywanie herbat owocowych, naparów z ziół, jogurtów, mleka i kawy zbożowej.

W diecie, o której mowa ważne jest nie tylko co się je, ale i jak to się robi. Obowiązuje w niej ta sama zasada, która dotyczyć powinna każdego, kto pragnie zdrowo żyć. Należy więc spożywać pięć posiłków dziennie, a ostatni z nich nie później niż dwie godziny przed snem.

DietaSOS
Najciekawsze publikacje dotyczące konkretnych diet a także porady umożliwiające skuteczne i bezpieczne odchudzanie i wiele innych ciekawych informacji przydatnych dla osób które szczupłą i dobrze zbudowaną sylwetką interesują się od dłuższego czasu jak i dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w temacie FIT i pochodnych.